Vrijdag 27 juli 2012 – Sint Eustatius

Op 27 juli begon Letterenfonds medewerker Ronald Bos aan de voorlopig laatste KulturA reis naar de Nederlandse Cariben. Met de Twin Otter van WinAir vloog hij van St. Maarten naar Statia en wandelde langs de zonovergoten wegen naar Goddet House, waar hij commissioner Mr. Glenville Schmidt ontmoette.

Commissioner Glenville Schmidt

Met Mr. Schmidt besprak hij de verlening bijzondere toezegging van € 150.000 voor het Openbaar bibliotheekwerk aan Sint Eustatius door het Ministerie van OCW. Deze uikering betekent veel voor de GJB Public Library op Statia, die tot nu toe geen eigen budget heeft. Ze moesten het doen met de salarissen en incidentele kosten via de Government. Zo kon de bibliotheek geen aanvragen bij KulturA doen, omdat ze niet over eigen middelen beschikte. Het doel van deze verlening – die trouwens ook aan Bonaire en Saba is gedaan – om de bibliotheek op een ‘in Nederland gangbaar niveau’ te brengen. Binnenkort gaat commissioner Schmidt met het bestuur van de bibliotheek praten over de besteding van het geld.

GJB Public Library op Statia

Wat later in de Public Library (zie ook de blog van 13 mei 2011) waren bestuursleden Inez Shaw Mars en Carin Henriquez aanwezig om verder te praten over de toekomst van de bibliotheek. Zij zijn ook verheugd met het nieuwe perspectief dankzij de toezegging.

Carin Henriquez en Inez Shaw Mars

Ze gaan zo spoedig mogelijk met de commissioner overleggen, ook over een mogelijke aanvraag bij KulturA voor vernieuwing van inventaris en computers. De bibliotheekbezoekers moet het al tijden doen met drie oude pc’s in een hoekje van het gebouw, dat een opknapbeurt hard nodig heeft.

De computerhoek in de GJB Public Library

Na het voortijdig vertrek van bibliothecaris Petra Ploeg eind 2011 moet de bibliotheek het stellen zonder dagelijkse leiding, mogelijk dat de nieuwe situatie haar terugkeer mogelijk maakt? Zij was ook degene die na haar vertrek de aanvraag bij OCW voor de uitkering heeft geschreven.

Mega D

Mega D is een energieke man met veel plannen (zie ook de blog van 24 november 2010). Langzaam bouwt hij ze van de grond af op. Zoals de Youth Club die hij intussen Motivation heeft genoemd, hij wil kinderen motiveren. Zijn enthousiasme is aanstekelijk: naschoolse opvang, educatieve spotjes voor de lokale tv, een agenda voor schoolkinderen, etc. Nu heeft hij een stuk grond ter beschikking naast de school op Saba waar hij een multimediacentrum voor kinderen voor ogen heeft. Een gefaseerd plan waarvoor hij bij KulturA een aanvraag gaat doen voor inventaris.

Mega D toont de agenda die hij ontworpen heeft

Min of meer bij toeval ontmoetten Walter Hellebrand en Ronald elkaar (zie ook weer de blog van 24 november 2010). Walter wil als directeur van de Monuments Foundation een gezamenijk voorstel doen met SICAR en de Historical Foundation (waarvan hij bestuurslid is) om een Statia Heritage Committee op te richten. De bedoeling is om voor het St. Eustatia Historical Foundation Museum een nieuwe inventaris aan te vragen en om het beheer van het museum te professionaliseren.

Het museum op Statia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s