Vrijdag 13 mei 2011 – Sint Eustatius en Sint Maarten

Ronald en Suzanne trokken in alle vroegte en in de stromende regen naar Statia.

Aankomst in de regen op Statia

Ze zijn vroeg en lopen van het vliegveld naar de Public Library Sint Eustasius. Suzanne komt er al snel achter dat je bij een toeter direct de berm in moet schieten, de auto’s gaan niet opzij.

Het bibliotheekpersoneel in actie

Bij aankomst worden ze hartelijk ontvangen door Petra Ploeg, de bibliothecaris van de bibliotheek en haar medewerkers. Dwight Barran is er ook. Statianen en St. Maartenaren zullen hem kennen van het tv-programma Winward Islands Profiles. Hij vertelt dat hij een enorme verzameling (historisch) beeldmateriaal van Sint Maarten en Statia heeft: nieuwsuitzendingen, actualiteiten en documentaires die hij wil digitaliseren en voor publiek toegankelijk maken. De bibliotheken van Statia en Sint Maarten hebben al laten weten dat ze deze eilandgeschiedenis graag in hun collectie opnemen. Hij gaat een aanvraag doen.

Petra stelt Suzanne en Ronald vervolgens voor aan kinderverhalenschrijfster Juliette George. Haar succesvolle verhaal The African Princess and the Golden Rose is geïnspireerd op een Afrikaans sprookje. Ze zoekt al een tijd een professionele uitgever, maar die zijn op de Bovenwinden dun gezaaid. Ze gaat haar manuscripten opsturen naar het Nederlands Letterenfonds.

Juliette George

Dan spreken ze met Petra Ploeg over haar ideeën voor een platform dat NGO’s, culturele organisaties en individuen met elkaar verbindt. Ook ziet ze mogelijkheden om samen te werken met de Universiteit van Tilburg voor het digitaliseren van de bibliotheekcollectie van Sint Eustasius. Petra is verder optimistisch over de vereniging Dutch Caribean Libraries in oprichting. KulturA ondersteunde hun bijeenkomst in februari op Curacao.

Een computerhoek in de bibliotheek

Na de lunch ontmoeten Ronald en Suzanne Grant Gilmore van SECAR die met een brede lach een bouwplaat overhandigt van de terreinwagen (zie afbeelding) die hij via KulturA heeft kunnen aanschaffen.

Bouwpakket van de auto´s die SECAR heeft aangeschaft via KulturA

Bijna elke ochtend rijdt hij met een internationaal team van archeologie-studenten naar een van de 700 pre-Colombiaanse en koloniale vindplaatsen van Statia om daar materiaal op te graven.

Grant Gilmore

Temidden van de honderdduizenden archeologische artefacts laat hij een digitale kaart van Statia zien die dit jaar online gaat, met vindplaatsen, foto’s en verhalen over de gevonden voorwerpen.

Suzanne en Billy Berkel

Na een korte rondrit met Mister Bobby Berkel vliegen Ronald en Suzanne door tropische regen, donder en bliksem terug naar Sint Maarten.

De rest van de delegatie arriveerde deze middag op Sint Maarten na een voorspoedige maar lange vlucht. Direct na aankomst vertrokken Julia, Piet en Joost naar het John Larmonie Center waar zowel Motiance, Imbali als een muziekschool gevestigd zijn.

Piet Zeeman van het Fonds Podiumkunsten

Directeur Arlene Halley van Motiance vertelde over de ontstaansgeschiedenis van de school, die 25 jaar geleden door Cees van Dolderen werd opgericht. De school biedt ballet, hiphop en muziektheater lessen aan, het laatste mede ondersteund via KulturA.

Julia Terlunen, Arlene Halley en Piet Zeeman

Arlene gaf een rondleiding door de school, waar net een balletles aan de gang was. Het project met DJ Jansen en Joost de Jong is een succes geworden: alle scholen op het eiland doen mee en er is een speciaal gezelschap opgericht dat verschillende uitvoeringen voor zijn rekening heeft genomen. Arlene wil het project graag in het komende jaar voortzetten, misschien dat KulturA daarbij kan helpen.

Balletles bij Motiance

Daarna liepen Julia, Piet en Joost bij Clara Reyes binnen van Imbali Creative Center. Clara is zojuist onderscheiden door de Koningin vanwege haar positieve bijdrage aan de samenleving op Sint Maarten. Bij Imbali, wat ‘bloeien’ betekent, probeert ze creativiteit bij jonge mensen (maar ook volwassenen) in de meest brede zin van het woord te stimuleren.

Clara Reyes toont Julia en Piet een aantal van haar leerlingen

Een groot deel van Clara’s studenten en docenten konden, mede door steun van KulturA, naar New York voor voorstellingsbezoek en workshops van professionele dansers. Dat was inspirerend, en op een Caribisch festival in Guadeloupe wisten twee leerlingen uit diezelfde groep zich te kwalificeren voor de eindronden in Frankrijk. Later dit jaar staat er ook een toer naar Luxemburg op het programma. Imbali manifesteert zich dus in toenemende mate internationaal.

Clara Reyes en Joost

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s