Vrijdag 26 november 2010 – Saba

De oorspronkelijk Amerikaanse Jo Bean Chambers heeft op Booby Hill op Saba een winkel annex werkplaats voor glaskunst. Met relatief eenvoudige voorzieningen maakt ze sieraden van gevonden glas. Een belangrijk onderdeel van haar werk is het geven van workshops voor toeristen en voor lokale belangstellenden. De zaken gaan goed en Jo heeft inmiddels twee Sabanen in dienst.

Jo Bean

Jo besprak met Joost haar plannen om haar methodiek van bewerking van gevonden glas vast te leggen en te verspreiden over andere Caribische eilanden, een en ander in samenwerking met verschillende natuurbeschermingsorganisaties. Behalve kunst levert het initiatief van Jo ook werkgelegenheid op.

Els Mommers voor haar huis

Els Mommers pikte Joost op bij Jo Bean. Els en haar man Gied kwamen tientallen jaren geleden als onderwijzers naar Saba en zijn altijd gebleven. Els was docent, runde een hotel en begon de winkel/galerie El Momo Folk Art. Werk van plaatselijke kunstenaars werd verkocht naast andere zaken die Els van buiten het eiland haalde.

Els in haar atelier

Inmiddels is Els met pensioen en wijdt ze zich volledig aan haar textielkunst. Haar prachtig gelegen atelier op Troy Hill, met uitzicht op de Diamond Rock (die vernoemd is naar de zilverwitte kleur van de uitwerpselen van de vogels), overweegt ze zo in te richten dat er workshops kunnen plaatsvinden voor de lokale belangstellenden. Voornamelijk oud-leerlingen hebben haar namelijk vaak gevraagd zoiets aan te bieden, maar Els kan daar nog niet in voorzien.

Els zette Joost af bij het huis van Mary Thielman. Naast haar werk bij het archief op Saba is Mary actief als schilder. Ze heeft het zichzelf geleerd en is op zoek naar expositiemogelijkheden, manieren om zichzelf te verbeteren en wil misschien met een andere kunstenaar op Saba naschoolse lessen aan scholieren gaan aanbieden.

Mary Thielman

Joost werd vervolgens verwacht bij het Harry L. Johnson Museum in Windwardside. Sandra Johnson, telg van een roemrijk geslacht op het eiland, is daar dit jaar begonnen als directeur en wil in samenwerking met het bestuur een frisse wind laten waaien. Het recente bezoek van Alex van Stipriaan en Frans Fonteijne van het Tropenmuseum heeft haar veel energie daarvoor gegeven.

Het Harry L. Johnson Museum

Saba was in vroeger tijden beroemd om zijn bekwame en dappere zeekapiteins. Het museum is gehuisvest in een woning van zo’n kapitein en bevat de geschiedenis van Saba in een notendop. Het gebouw wordt momenteel gerestaureerd door de regering en de tijd is rijp om ook inhoudelijk een investering te doen. Mogelijk kan KulturA helpen bij het vergroten van het internationale netwerk van Sandra, of kan het museum samenwerken met het museum op Statia om specifieke kennis in huis te halen.

Sandra Johnson

Helaas was de tijd te krap om nog meer mensen te ontmoeten op het mooie Saba. Op weg naar het vliegveld belde Joost nog kort met Elka Charles Simmons. Zij gaat Joost informatie sturen per mail om af te stemmen of het idee past binnen KulturA.

Juan Yrausquin International Airport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s