Woensdag 24 november 2010 – Sint Eustatius

Het prachtig gelegen pand van SECAR

Joost begon de dag met een bezoek aan het gebouw van SECAR. Onder de bezielende leiding van eilandarcheoloog Grant Gilmore werkt een klein team vrijwilligers aan opgravingen verspreid over het eiland. In Oranje Bay werden bijvoorbeeld de resten van een gezonken schip geborgen, en op het terrein van de synagoge vond SECAR ook bijzondere artefacten.

De werkruimte van SECAR

Bij afwezigheid van Grant wegens onderwijswerkzaamheden in de Verenigde Staten, kreeg Joost een rondleiding door het gebouw van de Israëli Amir Toister die SECAR 3 maanden ondersteunt met werkzaamheden aan het computersysteem.

Amir legt uit hoe SECAR werkt

Bijzonder aan SECAR is de grote rol voor vrijwilligers, ook van buiten het eiland. SECAR biedt geïnteresseerden een bijzonder verblijf in het eigen pand en daarnaast een plaats in het opgravingsteam aan. Het mes snijdt aan twee kanten: de ‘toeristen’ leren bijzondere vaardigheden en SECAR krijgt zijn werkzaamheden eerder af.

De Mega D Youth Club in Oranjestad

Dion Chambers, beter bekend onder zijn artiestennaam Mega D, pikte Joost op bij SECAR om zijn pas opgerichte Youth Club te bekijken. De gedreven Mega D komt van Statia, maar heeft in de afgelopen jaren veel in het buitenland en in Nederland gewerkt. Op Statia houdt hij zich sinds kort bezig met een naschools programma waarin scholieren onder professioneel toezicht bijles en huiswerkbegeleiding krijgen. Ouders betalen hiervoor een bescheiden bijdrage. Onderdeel van het extra programma is af en toe een cultureel georiënteerd programmapunt, zoals gezamenlijk filmmaken, dans of muziek.

Mega D

Achter het gebouw staat een leegstaande kerk waar misschien op termijn de activiteiten kunnen plaatsvinden. Joost en Mega D bespraken de mogelijkheden om tijdelijk gastdocenten in te huren om bijzondere programma-onderdelen te verzorgen, samen te werken met andere NGO’s op het eiland en zijn eigen staf te trainen zodat het een duurzaam effect kan hebben.

De leegstaande kerk achter de Youth Club

Vervolgens ging Joost op bezoek bij Walter Hellebrand, de nog maar zeer recent benoemde directeur van de Monument Foundation. Deze stichting is een privaat initiatief, maar historicus en wereldreiziger Hellebrand wordt middels een salarissubsidie van de overheid in staat gesteld zijn belangrijke werk te doen: het opstellen van een monumentenlijst. Walters kantoor is nog niet helemaal ingericht, vandaar dat hij momenteel kantoor aan huis houdt.

Walter Hellebrand

Walter en Joost bespraken de ambities van Statia om in de toekomst een bijzonder Historisch Centrum te realiseren waarin de Monument Foundation, Stinapa, de Historical Foundation en SECAR een plek zouden kunnen vinden om hun werk beter te kunnen doen. Daarnaast vormt een dergelijke investering de basisvoorwaarde om daarna expliciet publieksgeoriënteerde activiteiten te programmeren.

Het historische huisje van Walter Hellebrand

Aansluitend op Joosts bezoek aan Walter, ging hij kijken bij het Simon Doncker Museum waar Lynne Kennedy en Lynnette Leerdam hem ontvingen. Het museum wordt momenteel gerenoveerd, maar ook de binnenkant zou wel een make-over kunnen gebruiken.

Het museum in de steigers

Ook het archief en de vergaderruimte zijn verwaarloosd en kunnen niet onmiddellijk gebruikt worden. Er ligt een aanvraag voor wat investeringen voor de nieuwe smidse die het museum nabouwt. Verder namen Lynne, Lynnette en Joost de mogelijkheden bij KulturA door om tijdelijk iemand in te huren die de organisatie inhoudelijk en op het gebied van erfgoedmanagement coachen kan.

Lynnette en Lynne in de museumtuin

Op het prachtige Ocean View Terrace ontmoette Joost achtereenvolgens Dwight Barran en Magumba Muntu. Dwight heeft in de afgelopen 29 jaar een schat aan materiaal gefilmd, variërend van volleybalwedstrijden op Statia tot politieke redevoeringen op Sint Maarten. Dwight wil er eigenlijk vanaf, maar heeft niemand vooralsnog weten te interesseren om het archief in de eigen collectie op te nemen.

Magumba Muntu

Magumbu is een kunstenaar annex dichter en was de laatste jaren veel actief in Rotterdam. Hij komt zeer binnenkort weer voor langere tijd terug naar het eiland en wil graag de jeugd op een vroeg moment confronteren en laten werken met de Nederlanders. Magumba en Joost hadden een zeer interessant gesprek, waarin naar voren kwam dat Statia op het gebied van cultuureducatie grote behoeftes heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s