Maandag 27 september 2010 – Aruba

Femie begon de dag met een afspraak met Leo Tromp en Maria da Silva van Fundarte. Ze hadden al eerder een afspraak met KulturA medewerkers gehad. Ze hebben nu hun plannen uitgewerkt voor een internationaal jeugdtheaterfestival, waaraan jeugdtheatergroepen uit 12 landen zullen gaan deelnemen. Als onderdeel van het festival willen ze ook een Cubaanse theaterdocent uitnodigen die masterclasses en docententrainingen gaat geven. Femie benadrukt dat internationale uitwisseling mogelijk is binnen KulturA maar dat het wel van belang is dat theatergroepen uit de Aruba en de Antillen kunnen deelnemen aan het festival. Femie heeft de stukken voor de aanvraag in ontvangst genomen. Maria en Leo zullen nog wat laatste informatie mailen naar Femie.

Maria, Femie en Leo

Ronald zag ondertussen Takhai Mohammed. Hij is theatermaker en zijn stuk Master Demon and his slaves speelde deze zomer onder meer op locatie in het Parce National Arikok (zie verderop). Hij sprak voor een tweede keer met Ronald over zijn gedichten, die hij regelmatig voordraagt. Hij is een groot liefhebber van de gedichten van de Surinaamse dichter Michael Slory. Takhai heeft nu een kleine verzameling gemaakt en wil die graag publiceren als boek of in een tijdschrift.

Takhai Mohamed

Daarna had Femie een afspraak met Ryan Oduber van SVE TV, een kunst en cultuurzender die 1½ uur per dag uitzendt. Ryan wil meer kunst en cultuur content uitzenden. Zijn ambitie is om met jongeren documentaires te maken, om jongeren toegang tot de media te geven en om jongeren het verhaal van hun identiteit te laten vertellen. In samenwerking met Ateliers’89 wil hij hiervoor een project opzetten. Femie en Ryan hebben besproken wat de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit het Fonds voor Cultuurparticipatie of de KulturA-regeling kan zijn. Er zijn mogelijkheden voor het ondersteunen van een opstartfase maar dan moet wel aannemelijk gemaakt worden dat de activiteiten daarna ook gecontinueerd kunnen worden. Dat betekent dat er voldoende inkomsten zullen komen om door te kunnen gaan met dit project.

Ryan Oduber

De Biblioteca Nacional Aruba is sinds 9 september gesloten, eerst op last van de brandweer na een kortsluiting in de airco, nu als gevolg van lekkages tijdens de zware regens van de afgelopen weken.

Een verlaten bibliotheek

Overal zag Ronald kapotte plafonds, emmers, plastic zeilen, natte vloerbedekking.

De ravage in de Biblioteca Nacional

Directeur Astrid Britten en system librarian Lilian Semeleer vertellen dat het ministerie een beschikking voor nieuwe dakbedekking heeft afgegeven. De bibliotheek op Aruba is de enige op de Nederlandse Caribische eilanden die een overheidsinstantie is, maar de aanleg van de airco moet ook nog gemoderniseerd worden.

Lilian Semeleer en Astrid Britten

De dependance in San Nicolas is wel open. Er is ook nog een Afdeling Arubiana die is ondergebracht in de Nationale bibliotheek (500 m2 voor cultureel erfgoed). Kleine trots van de bibliotheek is de collectie Esso News, die door Lago (de vroegere raffinaderij) bij sluiting aan de bibliotheek is geschonken. De bibliotheek heeft die unieke verzameling gedigitaliseerd op de website van Dloc geplaatst (www.dloc.com).

De Biblioteca Nacional in Oranjestad

In de bibliotheek is ook de Schoolmediadienst ondergebracht, die ondersteuning biedt aan scholen en docenten. Zij hebben ook de beschikking over twee bibliobussen. Het speerpunt van de bibliotheek is leesbevordering, in samenwerking met scholen en school bibliotheken. Bijzondere onderdelen zijn bijvoorbeeld naschoolse praatprogramma’s voor jongvolwassenen. Dit zijn programma’s onder deskundige leiding over actuele thema’s, zoals nu de lange haren van jongens op school een probleem zijn.

Dependance van de bibliotheek

Jaarlijks is er het kinderboekenfestival als afsluiting en begin van de leesbevorderingsactiviteiten met optredens van kinderboekenschrijvers, in samenwerking met scholen en de lokale boekhandels. Op 4 november opent de 18e editie. Het festival is gefinancierd via de eigen begroting. Ieder jaar wordt een kinderboeken als geschenk aangeboden. Aangezien de bibliotheek een overheidsinstantie is, kan zij in principe geen aanvraag bij de regeling KulturA doen.

Verder had Femie een gesprek met Amy Lasten van Fundacion Arte Pro Arte. Ze heeft als theater docent de opleiding verzorgd voor CKV theaterdocenten (aan de pedagogische academie) en daarmee zijn er nu 8 gekwalificeerde theaterdocenten op het eiland. Als onderdeel van deze opleiding zijn ook 6 muziek, 2 beeldend en 4 dansdocenten afgestudeerd. Amy zou graag een impuls geven aan theaterlessen voor kinderen en jongeren op het eiland, met cursussen in de wijken en het oprichten van een theaterschool voor meer getalenteerde kinderen. Er zijn per slot van rekening genoeg gekwalificeerde docenten, die nog niet allemaal een baan hebben. KulturA en het Fonds voor Cultuurparticipatie kunnen geen structurele ondersteuning geven voor theater cursussen maar misschien wel voor speciale projecten. Amy gaat met haar collega’s verdere plannen maken.

Amy Lasten

Angelo Angela is theatermaker en Jimmy Mijer is PR & Marketing Manager van Parke Nacional Arikok.

Het team van het nationale park Arikok

Angelo nam Ronald mee naar het nationale park waar iedere eerste zaterdag van de maand een Serena di Arikok wordt gehouden, een avond met dans, muziek, poëzie en theater. De locatie is bij het Coffeehouse in het bezoekerscentrum.

Het Arikok Coffeehouse

Het Parke Nacional gaat een aanvraag doen bij KulturA voor een podium, belichting, geluid, tenten en kostuums om de avonden een permanent karakter te kunnen geven. Zij willen de apparatuur ook gebruiken voor andere culturele events, zoals de dag van Volkslied en Vlag (18 maart) en Dera Gai.

Nogmaals het Coffeehouse

Ronald sprak ten slotte Liliana Erasmus. Zij is kinderboekenschrijfster en heeft in 2004 de Fundacion Papiamente opgericht, die kinderboeken uitgeeft. De stichting organiseert Buki Bum, een leesbevorderingsproject voor kleine kinderen, vergelijkbaar met het Engelse Bookstart. Financiële steun krijgen ze van CEDE Aruba, voor drie jaar. Hun slogan is ´Sucha, papia, stima y comparti´.

Liliana Erasmus

Het project begint in november met vier zondagen in buurtcentra. De inschrijving is gratis. De workshops hebben als thema hoe lees ik mijn kind voor? En na afloop krijgen de deelnemers een tas met drie boeken, een brochure met ‘gouden tips’ en een boekenlegger. Wat zij bij KulturA willen aanvragen is ondersteuning voor het maken van babyboekjes, d.w.z. boekjes van badstof, plastic, knisperboekjes, boekjes met geluid. Verder schrijft Liliana aan een kinderboek, waarbij zij coaching van het Letterenfonds zal krijgen.

Advertenties

2 Reacties op “Maandag 27 september 2010 – Aruba

  1. Wauw! Wat leuk om te lezen wat er in het Caribisch gebied allemaal gaande is. Kultura Team: 100 punten! Dit zijn allemaal prachtige projecten die een mooie kans verdienen. ‘Masha, masha danki’ voor jullie belangstelling en begeleiding. Jullie zijn altijd Bon Bini 😀
    Ayoooo, L.

  2. Dank voor je positieve reactie, ook namens Femie en Ronald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s