Dinsdag 21 september 2010 – Sint Maarten en Saba

Ronald bezocht vandaag Saba. Met een snelle catamaran legde Ronald de afstand tussen Sint Maarten en Saba in vijf kwartier soepeltjes af. Zijn belangrijkste afspraak was met hoofdbibliotecaris Joanna Simmons, die sinds 1988 de bibliotheek bestiert. Er zijn twee fulltime medewerkers en 1 parttime. De bibliotheek heeft ook een dependance die een ochtend en twee avonden geopend is. De bibliotheek moet verhuizen om plaats te maken voor het ziekenhuis. De nieuwe locatie is echter te klein en ligt minder centraal.

De bibliotheek op Saba

Om de week komen leerlingen van de primary school (alle klassen) en van de high school (1e en 2e klas) in groepjes op bezoek. Dat gaat het hele jaar door. In de zomer biedt de bibliotheek lezingen aan, maar de leerlingen gaan liever naar Child focus met allerlei activiteiten, zoals sport en dans. Tijdens het schooljaar biedt de bibliotheek ook huiswerkbegeleiding. De schoolbus brengt de kinderen naar de bibliotheek.

De medewerkers van de bibliotheek

Dankzij een bedrag van AMFO, voor een aantal projecten, heeft de bibliotheek nieuwe boeken en kantoormiddelen kunnen kopen en boekenweek activiteiten kunnen organiseren. Toch heeft Joanna wel een aantal concrete wensen: vervanging van de (drie) verouderde computers, computerisering van de bibliotheek en scholing van de medewerkers op dat gebied, en ten slotte een dvd hoekje voor kleine kinderen. Mogelijk kan KulturA daar iets in betekenen.

Joanna Simson

In de gesprekken die Femie op Sint Maarten had met Arlene Halley (van Motiance Dance School), Clara Reyes (van Imbali Center For Creative Movement) en Urmain Dormoy (van Philipsburg Cultural Community Center) kwam één centraal knelpunt op Sint Maarten heel duidelijk naar voren. Het gebrek aan een plek om optredens te geven. Het Cultureel Centrum heeft 238 zitplaatsen en dit is erg weinig; bovendien is deze locatie overbezet. Er is een hotel in Philipsburg met een grote zaal maar deze is voor de lokale bevolking ‘onbetaalbaar’ en heeft cruisende toeristen als voornaamse doelgroep.

Clara Reyes en haar groep

Wat is een oplossing hiervoor? Arlene ziet het in de aanschaf van stoelen zodat zij in haar eigen dansschool voorstellingen kan geven (met zitplaatsen voor 200 personen). Clara ziet een mobiel podium als een waardevolle investering. Hiermee kunnen gemakkelijk optredens in buurten en buiten Philipsburg gerealiseerd worden zodat mensen niet altijd naar de stad hoeven te komen. Urmain zou graag een aanpassing zien van het Cultureel Centrum zodat er meer zitplaatsen in kunnen komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s