Maandag 20 september 2010 – Sint Maarten

Op de eerste dag van Femie en Ronald op Sint Maarten, ontvingen ze een delegatie van Sint Eustatius: Petra Ploeg van de bibliotheek, Maldewijn Timber van de Musical Foundation en Loraine Arnoud van Statia Day. Zij waren speciaal voor Femie en Ronald overgekomen naar Sint Maarten.

Het was een informatief gesprek over een mogelijke aanvraag binnen KulturA voor een project met Victor Sams, een djembe muzikant en docent die op dit moment in Nederland woont maar van Statia afkomstig is, samen met twee andere muzikanten. Het is de bedoeling dat de expertise op het gebied van muziekeducatie op Statia een flinke impuls krijgt door dit initiatief, bestaande uit een optreden, workshops en masterclasses.

De delegatie uit Statia met Ronald

Petra Ploeg is bibliothecaris op dat eiland sinds januari 2010. Daarvoor was er een tijd geen bibliothecaris, Sint Maarten verleende hand- en spandiensten. Het is een kleine bibliotheek met een behoorlijke collectie kinder- en volwassenenboeken in het Engels en Nederlands. De catalogus bestaat uit kaartenbakken. Er is een aparte computerruimte met toegang tot het internet.

Er zijn 3 basisscholen op levensbeschouwelijke grondslag, 1 openbare basisschool en 1 scholengemeenschap voor AGO, VSBO en HAVO. De instructietaal op de basisschool (6 klassen) is tot het derde jaar alleen Engels, daarna ook Nederlands. Maar om de taal goed te leren, is er te weinig tijd. In het voortgezet onderwijs is Nederlands de voertaal. Sommige leraren komen van eilanden in de omgeving en spreken geen Nederlands. Er is een grote leesachterstand, voor Nederlands schat Petra zeker twee jaar.

Petra Ploeg van de bibliotheek op Sint Eustatius

De bibliotheek heeft naast Petra drie medewerkers, van wie een met bibliotheekopleiding. Leesbevordering staat voor Petra bovenaan, naast digitalisering erfgoed. Zij wil graag de volgende projecten bij KulturA indienen: een baby-peuter programma waarbij ouders leren voorlezen; expertise bevordering van de medewerkers bibliotheek; aanvulling collectie boeken voor 12-18 jarigen, young adults; verhalen vastleggen van oudere inwoners die grootouders hadden die nog slaaf waren, of zijn geweest, in samenwerking met het museum van de Historical Foundation Sint Eustatius.

Femie had een gesprek gehad met Sara Stone, directeur van PEECC. Deze organisatie houdt zich onder andere bezig met culturele uitwisseling tussen studenten van Sint Maarten en de Verenigde Staten. Ze is een aanvraag aan het voorbereiden waarbij architectuur studenten afkomstig van Sint Maarten die in de Verenigde Staten studeren met behulp van een beurs een stageopdracht kunnen uitvoeren op Sint Maarten. Het doel van dit project om bij stedebouwkundige planning aandacht te hebben voor het milieu, het behoud van cultureel erfgoed en deze studenten ervoor te interesseren en te stimuleren om hun opgedane kennis in te zetten voor hun eiland.

Sara Stone met Femie

Daarna had Femie een geanimeerd gesprek met Isidore York. De familie York is op Sint Maarten dè familie als het gaat om steeldrums. De vader van Isidore (ondertussen aardig op leeftijd) is de enige persoon op het eiland die de kennis en vaardigheden beheerst om steelpans te maken. Isidore zou graag een project opzetten om zoals hij zegt “keep steelpan making alive”. Isidore geeft steelpan lessen aan kinderen en jongeren op verschillende plekken op het eiland en ook in naschoolse opvang programma’s. Hij zou graag zijn lessen uitbreiden en meer kinderen lesgeven. Twee extra sets steelpans zouden hem daarbij erg helpen.

Groep steelpan spelers

Femie en Ronald spraken ook met directeur Monique Alberts van de Jubilee Library op Sint Maarten. Volgens haar is het gebouw het grootste probleem van de bibliotheek: slechte staat van onderhoud, geen goede conditie voor boeken. Geen airco, er is slechts een ruimte met airco voor baby’s en peuters. Dit gebouw dateert uit 1985, door Sticusa neergezet. In 25 jaar is het nauwelijks vernieuwd. De bibliotheek heeft een online catalogus. Er werken 16 medewerkers, onder wie de enige Antilliaanse met een bibliotheekopleiding: Melissa Pompier. Zij is via een eigen headhunting in Nederland opgespoord en gecontracteerd. De collectie boeken is voor 60% Engelstalig, de rest in het Nederlands.

Er is een programma voor baby’s en peuters: Bookstart, door Maryland Powell opgezet. Het wordt ondersteund door AMFO en gesponsord door bedrijven. Ieder jaar is er de kinderboekenweek, en tweejaarlijks het programma Crossing the Seas, in samenwerking met het Nederlandse Winternachten. De bibliotheek heeft zelf geen menskracht en financiën om het te organiseren. Voor de reiskosten van eilandauteurs moeten ze iedere keer weer sponsoring aanvragen. Ieder jaar is ook de ‘Black History Month’ in februari met aandacht voor de slavernijgeschiedenis.

Maryland Powell

Monique Alberts heeft in haar kamer kasten met zeldzaam historisch materiaal, dat goed geconserveerd en gedigitaliseerd zou moeten worden. Een inventarisatie zou misschien bij KulturA kunnen worden aangevraagd. Het is de bedoeling dat al het historisch materiaal in een Nationale Bibliotheek zal worden bewaard en toegankelijk is voor publiek. Plannen zijn er voor een programma Readers are Leaders/Leaders are Readers, voor en in samenwerking met jongeren. Nieuwe ontwikkelingen zijn: bibliotheek meer een ontmoetingsplek, een plek voor mediawijsheid, en digitalisering. En wat hard nodig is: computers voor kinderen. Misschien KulturA?

Directeur Monique Alberts van de Jubilee Library

Met ondersteuning van KulturA heeft het programma Storytelling met Wijnand Stomp in september plaatsgevonden. Dat zal nog twee keer worden herhaald, mogelijk ook op Sint Eustatius. Het was een groot succes. Interessant was de meer theatrale storytelling van Wijnand Stomp vergeleken met de Caribische.

Ronald sprak ook met Loekie Morales, kinderboekenschrijfster van onder meer Bloedlijn overzee en Zonnesproetjes. Haar nieuwste manuscript zal via het Intercultureel beleid van het Nederlands Letterenfonds op zijn literaire waarde worden beoordeeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s