Zondag 23 mei 2010 – Aruba

Ciro Abath voor Terrafuse

Joost ging deze ochtend op bezoek bij Terrafuse, de plek die kunstenaar Ciro Abath geleidelijk aan heeft omgevormd tot een professioneel en volwaardig centrum voor glaskunst. Ciro vertegenwoordige Aruba op diverse belangrijke internationale biënnales. Sinds zijn pensionering als onderwijzer kan hij zich fulltime richten op de ontwikkeling van Terrafuse en zijn eigen kunstenaarschap.

De 'glaskathedraal'

Ciro heeft een constructie rondom twee zeecontainers bedacht en gebouwd. KulturA heeft een bijdrage gegeven aan de aanschaf van verschillende ovens en apparatuur, en stelde Ciro in staat cursussen te volgen in Istanbul en New York.

Ciro Abath in zijn nieuwe werkruimte

Joost kreeg een korte demonstratie van het begin van het complexe proces van glasbewerking.

Het glas wordt verhit in een oven op ongeveer 900 graden

Af en toe blazen om de vorm te behouden

Het echte bewerken gebeurt buiten de ovens

Terrafuse is, mede door deze investeringen, een geschikte plek geworden voor professionele kunstenaars en liefhebbers die de techniek onder de knie willen krijgen. Ciro en zijn vrouw Marian zijn van plan in de komende tijd actief bij de Arubaanse kunstenaars interesse voor deze kunstvorm op te wekken en workshops aan te bieden.

Ciro Abath

Kunstenaar Osaira Muyale pikte Joost bij Terrafuse op en besprak in haar eigen woonhuis annex galerie de laatste plannen die het functioneren van haar plek als volwaardige presentatieplaats in de weg staan. Mogelijk kan KulturA ondersteuning bieden voor enkele investeringen in de binnenkant van het pand.

Osaira Muyale

Ricardo was deze ochtend in gesprek met Harold J.G. Pereira, Maria da Silva en Tata Tromp van Fundacion Arubano di Arte (Fundarte).

Harold Pereira en Maria da Silva

Zij vormen een team dat het 1e Internationaal Kinder- & Jeugdamateur Festival van Aruba wil organiseren.

Tata Tromp

Ricardo besprak de mogelijkheden bij KulturA, het Fonds Podiumkunsten en het Fonds voor Cultuurparticipatie voor financiële ondersteuning.

Alida Martinez

Osaira bracht Joost naar Insight, de plek in Paradero waar Alida Martinez al meerdere jaren de volle aandacht aan hedendaagse beeldende kunst schenkt.

Insight

Ricardo was ook bij Insight aangekomen. Samen met Joost bespraken ze de financiële mogelijkheden voor Insight bij de Mondriaan Stichting en KulturA.

Joost met Alida Martinez

Alida Martinez en Ricardo

Omdat Alida een fundraising voor haar stichting hield, konden Joost en Ricardo werk bekijken van onder meer Glenda Heyliger, Daniel Werleman en Mo Mohamed.

Deel van de expositie bij Insight

Joost sprak na zijn bezoek aan Insight met Anouska en Remy Kock van de nieuwe Aruba Heritage Foundation. Zij willen met publicaties en exposities werken aan het collectieve historische geheugen van de Arubaan. Mogelijk sluiten zij coalities met het archief en de bibliotheek. Joost onderzocht de mogelijkheden voor ondersteuning door de Mondriaan Stichting.

Anouska en Remy Kock

Anouska en Remy zetten Joost af bij het pand van de Fundacion Muchila Creativo aan de Caya Betico Croes, hartje Oranjestad dus.

Fundacion Muchila Creativo

Deze stichting verzorgt cultuureducatie vanaf heel jonge leeftijd binnen alle disciplines. Bijzondere doelgroep is de (aankomende) leraren in het basisonderwijs. Door een aanvullend cursusaanbod probeert Muchila Creativo meer aandacht en ruimte te genereren voor cultuur binnen het onderwijs.

Rose-Marie Provence, Carmen Statia, Meina Dirksz, Tilly Vloor en Maria Ridderstaat

Rose-Marie Provence en de andere leden van haar bestuur vertelden Joost over een speciaal project waarbij de stichting marionettentheater in de barios, de volksbuurten op Aruba, wil brengen.

Tenslotte dineerden Joost en Ricardo gezamenlijk met Angelo Tromp en Zahira Zaandam van de Directie Cultuur op Aruba.

Ricardo en Angelo Tromp

In een ontspannen sfeer kwamen allerlei actuele zaken in het cultuurbeleid op Aruba aan bod.

Zahira Zaandam en Joost

Advertenties

2 Reacties op “Zondag 23 mei 2010 – Aruba

  1. Dag Joost en Ricardo, leuk jullie te volgen zo. Succes en groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s