NAƒ 2.675.982 voor cultuur op de Antillen en Aruba

In 2009 is door Nederlandse culturele fondsen NAf 2.675.982 (€ 1.318.218) besteed aan culturele projecten op de Antillen en Aruba. Daarvan is een bedrag van NAf 1.050.023 (€ 517.253) uitgegeven in het kader van KulturA, het gezamenlijke fonds voor de versterking van de culturele infrastructuur en het bevorderen van (internationale) uitwisseling op de Antillen en Aruba.

KulturA is een samenwerkingsverband van de Mondriaan Stichting, het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. De regeling staat open voor aanvragen van de Antillen en Aruba uit alle disciplines. In 2009 werden 34 aanvragen ontvangen. Veertien werden gehonoreerd voor een bedrag van NAf 1.050.023 (€ 517.253). Op regelingkultura.nl staat een overzicht van alle gehonoreerde projecten.

Naast KulturA besteedden de deelnemende fondsen binnen hun reguliere middelen nog eens NAf 1.625.958 (€ 800.965) aan projecten die te maken hadden met de Antilliaanse cultuur. In totaal is daarmee in 2009 NAf 2.675.982 (€ 1.318.218) geïnvesteerd in cultuur op de eilanden.

Aanvragen kwamen van Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Verschillende aanvragen hadden betrekking op materiële investeringen, zoals de inrichting van theaterwerkplaats La Tentashon van Luna Blou (Curaçao) of het interieur van een glaskunstwerkplaats van Terrafuse (Aruba). Ook werd geïnvesteerd in specialistische kennis: de Philipsburg Jubilee Library (Sint Maarten) kon enkele belangrijke kranten digitaliseren en het National Archaeological Antropological Memory Management (Curaçao) kon een inhaalslag maken in de inventarisatie, registratie en ontsluiting van collecties.

Een belangrijk deel van het geld ging naar projecten die de internationale positie van de Antilliaanse eilanden verstevigen, zoals deelname aan internationale conferenties en festivals (bijvoorbeeld het Surinaamse Rain Forest Kunst Festival, de Bienal de Habana/Cuba, Siddharta Art Gallery/Nepal en de KunstVlaai/Amsterdam).

Zie: http://www.mondriaanfoundation.nl/#/ms/nieuws/persberichten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s