Vrijdag 13 november 2009 – Sint Maarten

De laatste dag van Joosts verblijf op de Bovenwindse eilanden begon met een afspraak met Monique Bos en Arlene Halley van de Motiance Dance School in Philipsburg.

IMG00187

Monique Bos en Arlene Halley

Sinds Cees van Dolderen noodgedwongen een stap terug heeft gedaan, werkt Arlene als directeur. De school heeft dringend behoefte aan vers bloed in het lerarenkorps, en heeft daarvoor plannen ontwikkeld waarin tijdelijk twee docenten een rol spelen die het aanbod van de school vergroten. Ook krijgen de huidige leraren workshops en komt er een scholenprogramma. Misschien kan KulturA daarin een rol spelen.

IMG00188

Mrs Simmons

Vanwege Sint Maarten Day was Mrs Simmons tijdens Joosts bezoek aan Saba niet op het eiland. Vanochtend was er even tijd om met Mrs Simmons te praten die in het verleden een sleutelrol speelde in het culturele leven aldaar en verschillende belangwekkende initiatieven (zoals het carnaval op Saba) heeft gestart.

IMG00189

Ras Mosera

Aansluitend ging Joost op bezoek bij kunstenaar Ras Mosera. Ruim tien jaar beheert Mosera het kunstcafé Axum in Front Street in Philipsburg. Axum is een plek door en voor mensen van Sint Maarten: jonge talenten op muzikaal of literair gebied krijgen elke zaterdag de ruimte om op te treden, te discussiëren en op te nemen. Op Sint Maarten bestaat geen vergelijkbare vrijplaats voor kunst en cultuur. Mosera en Joost bespraken de mogelijkheid voor financiering van materiaal om de podiumfunctie van Axum te verbeteren.

IMG00192

Loekie Morales

Joost trof daarna schrijfster Loekie Morales voor lunch. Loekie is relatief recent geremigreerd naar Sint Maarten en ontwikkelt met haar stichting Beyond Writing interessante projecten rondom literatuur. Behalve evenementen met storytelling, erg populair in de Cariben, promoot Loekie literatuur door haar boeken gratis te verspreiden over scholen op alle Antilliaanse eilanden. Concreet op tafel lag een vertaalplan en een idee voor een grootscheeps festival met living statues.

IMG00193

Lonneke Cramer

De laatste afspraak van deze reis langs de eilanden had Joost met Lonneke Cramer van de Classical Music Foundation op Sint Maarten. Al geruime tijd organiseert deze organisatie klassieke concerten, aangevuld met workshops voor mensen op het eiland en sinds kort houdt men ook schoolconcerten. Joost en Lonneke houden contact om de mogelijkheden voor financiering uit KulturA te onderzoeken.

Advertenties

4 Reacties op “Vrijdag 13 november 2009 – Sint Maarten

 1. L.S.
  Ik wil van niemand de glorie afnemen, maar het is alom bekend dat ik de initiator was van Saba Day. Mevr. Simmons was betrokken bij de Carnival, maar Saba Dag heb ik geintrouceerd in 1975.
  Will Johnson

 2. Beste Will,

  Dank voor je reactie, die vermelding komt helemaal voor mijn rekening; ik vrees dat ik beide evenementen door elkaar heb gehaald. Het is gelijk aangepast.

  Nog dank voor ons interessante gesprek op het prachtige Saba.

  Hartelijke groet,

  Joost Vrieler

 3. Beste Joost,
  Mooie foto, heb je gemaakt. Thanks.
  Mijn naam is verkeerd geschreven. Het moet zijn Loekie (met een e erachter, en geen Loeki).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s