Donderdag 12 november 2009 – Sint Eustatius en Bonaire

Joost vloog vandaag naar Sint Eustatius dat zich middenin een feestweek bevond die op de 16e zal culmineren in Statia Day.

IMG00106

Take-off naar Sint Eustatius

Malvern Dijkshoorn-Lopes, werkzaam bij de lokale overheid, was zo vriendelijk Joost te begeleiden langs diverse belangrijke culturele plekken op het eiland.

IMG00151

De Sint Eustatius Historical Foundation Museum in Oranjestad

Als eerste stond een bezoek aan het museum van de Sint Eustatius Historical Foundation op het programma. In het voormalige woonhuis van plantagebezitter Simon Doncker heeft deze stichting een expositie ingericht die in kort bestek de geschiedenis van het eiland toont.

IMG00148

Joost tussen Malvern Lopes en Lynn Kennedy

Voorzitter Lynn Kennedy vertelde over de bijzondere manier waarop het museum is ontstaan, namelijk doordat het gebouw gekocht werd door Koningin Beatrix en daarna aan de Foundation werd geschonken.

IMG00149

De toekomstige smidse naast het museum

Lynn presenteerde onder meer de plannen van de stichting voor de inrichting van een kleine smidse, waarmee een belangrijk deel van het leven op Statia in vroeger tijden kan worden geïllustreerd.

IMG00152

Binnenplaats van het Bestuursgebouw in Oranjestad

Na het bezoek aan het museum kreeg Joost een paar minuten met Roy Hooker, Gedeputeerde met onder meer cultuur in zijn pakket. Hooker benadrukte de noodzaak voor de bouw van een geschikt podium voor dans- en muziekgroepen op het eiland. Het zou een geschikt project voor KulturA kunnen worden.

IMG00153

Fort Oranje in Oranjestad

Vlakbij het Bestuursgebouw ligt het gerestaureerd Fort Oranje, van waaruit The First Salute plaatsvond en waarmee Statia als eerste de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten erkende. Dat kwam het eiland duur te staan, want admiraal Rodney plunderde en brandschatte het eiland als straf.

IMG00155

Repetitie voor Statia Day op de binnenplaats van Fort Oranje

De Public Library is een bescheiden maar goed gesorteerde bibliotheek, vooral voor de jongere lezers. Rosabel Blake gaf Joost een rondleiding en lichtte de nevenactiviteiten van de bibliotheek toe.

IMG00157

Rosabel Blake in de Public Library

Vervolgens had Joost een ontmoeting met Sander Dijkstra, manager van het Regionale Service Centrum dat aan de lokale bevolking en Nederlandse ambtenaren informatie en ondersteuning kan bieden in relatie tot de veranderende staatkundige verhoudingen.

IMG00159

Het Regionale Service Centrum in Oranjestad

Malvern nam Joost daarna mee naar het Community Centre, dat naast een grote hal met podium ook een tennis- en basketbalcourt bevat.

IMG00160

Het Community Centre in de wijk South

De zaal is een levendige plek waar eigenlijk alle opvoeringen binnen uiteenlopende disciplines plaatsvinden. Sommige evenementen worden op het basketbalveld gehouden, waar ook een grote tribune bijhoort.

IMG00164

Hal en podium in het Community Centre

Het is duidelijk dat het Community Centre een aantal gerichte investeringen zou kunnen doen om de voorzieningen voor optredende artiesten en hun publiek op een hoger peil te krijgen. Joost ontmoette voorzitter Mr Henriquez en sprak af om in de toekomst een plan voor investeringen met hem door te spreken.

IMG00166

Sportplaats annex openluchttheater bij het Community Centre

Op weg naar het Berkel Family Museum op de Lynch Plantation passeerde Joost het gebouw van SECAR. Op dit archeologische instituut werken vele vrijwilligers onder de bezielende leiding van Grant Gilmore aan bijzondere archeologische projecten, waarbij ook ruimte is voor de inbreng van gemotiveerde toeristen. Een heel bijzondere vorm van archeologisch toerisme vindt hierdoor plaats op Statia.

IMG00172

SECAR

Het Berkel Family Museum is een privaat initiatief op de voormalige Lynch Plantation. Op het grote terrein heeft de familie replica’s van het oude woonhuis van de familie Berkel en de groentewinkel ingericht met de oude meubels uit de geërfde inventaris.

IMG00176

Berkel Family Museum op de Lynch Plantation

Mr Berkel gaf samen met zijn nicht een rondleiding over het terrein en vertelde over plannen om het theatertje op het terrein weer te openen voor meer publieke voorstellingen. Door achterstallig onderhoud is dat momenteel niet mogelijk.

IMG00178 00000

Mr Burkel en zijn nichtje

De familie is uit idealisme een school begonnen op het eigen terrein, die inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig instituut voor ruim honderd leerlingen.

IMG00179

Hoofdgebouw van de SDA School

Na deze bezoeken vertrok het vliegtuig naar Sint Maarten, helaas, want de festiviteiten voor Statia Week begonnen net op gang te komen.

Ronald trok in de vroege ochtend voor zijn vertrek naar Paramaribo op met Danilo Christiaan van Mangazina di Rei. Danilo is een jonge Bonairiaan die zijn opleiding in onder meer Nederland en Frankrijk heeft gedaan, en is de laatste jaren weer terug op zijn eiland, waar hij een nieuwe bestemming van de kunuk van zijn grootvader als grote droom voor zich ziet. Zijn liefde voor het eiland blijkt als hij Ronald de laatste ochtend een op een rondrit over het eiland trakteert. Hij weet alle details over niet alleen de cultuur, maar ook over bijvoorbeeld ‘toeristenbomen’ (bomen met een rode afbladderende bast) en de pinkrode flamingo’s in het nationale park. Nogmaals bedankt Danilo!

Danilo

Danilo Christiaan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s