Donderdag 5 november 2009 – Curaçao

Na een lange vlucht met tussenstop op Sint Maarten, zijn Ronald Bos (Fonds voor de Letteren) en Joost Vrieler (Mondriaan Stichting) om 16:00 lokale tijd op Curaçao gearriveerd.

Ronald kort na aankomst

In korte tijd zullen zij alle Nederlandse Antillen en Aruba bezoeken om met culturele instellingen en individuele kunstenaars, theatermakers en literatoren te spreken over plannen die mogelijk gefinancierd kunnen worden via de Regeling Kultura. Op deze blog doen zij elke dag verslag van de gevoerde gesprekken en bezochte plaatsen.

Ook Joost is na de vlucht niet meer helemaal fris

Namens KulturA bezoeken over enkele dagen ook Gitta Luiten (Mondriaan Stichting) en Chrit van Rensen (Fonds voor Cultuurparticipatie) Curaçao en Aruba. Zij zullen vooral met de politiek en beleidsmakers spreken; de blog zal ook hiervan verslagen bevatten.

Schrijver Roy Colastica was zo vriendelijk Ronald en Joost van het vliegveld op te halen. Tijdens de rit kregen ze een stoomcursus actualiteit van Roy, waarbij de onvermijdelijke Wendy van Dijk met haar Antilliaanse typetje.

Eenmaal aangekomen in het hotel, ontving Joost al Millicent Smeets-Muskens en Jan Boodt. Zij vertegenwoordigden de Fort Kerk, een bijzondere protestante kerk gelegen in het historische Fort Amsterdam in Willemstad. Nadat de kerk bij oprichting vooral de godvruchtigheid van de gelegerde Nederlandse soldaten diende te bevorderen, is de kerk tegenwoordig naast religieus huis ook een plek voor klassieke concerten en heeft het een klein eigen museum.

IMG00024

De 18e-eeuwse Fort Kerk in Fort Amsterdam

Joost besprak de ideeën van Millicent en Jan om de verloren gegane orgelcultuur op het eiland te revitaliseren. Verschillende andere initiatieven kwamen voorbij, en Joost zegde toe morgenochtend de kerk en het museum te bezoeken.

Ronald en Joost zagen tenslotte de gepassioneerde Michel Drenthe, een filmmaker die zich zeven jaar geleden op het eiland vestigde met een productiemaatschappij.

Michel Drenthe, Caribbean Filmcom

Michel schetste een kleurrijk beeld van de mogelijkheden voor film op het eiland, en presenteerde enkele van zijn plannen in woord en beeld, waaronder een serie over arbeidscultuur op Curaçao voor een Nederlandse publieke omroep.

Bevlogen presentatie van Michel Drenthe

Op het eiland bestaat grote behoefte aan hoogwaardige filmapparatuur. Door het gebrek hieraan, is Curaçao als filmlocatie onaantrekkelijk voor buitenlandse filmers. Voor lokale makers betekent het dat alles per project ingevlogen moet worden. Misschien dat KulturA daarin iets kan gaan betekenen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s