Dinsdag 28 april t/m 2 mei 2009 – Curaçao

Vandaag vertrok het grootste deel van de delegatie weer terug naar Nederland.

Binnen bij Landhuis Bloemhof

Binnen bij Landhuis Bloemhof

Mayke bezocht eerst nog het prachtige Landhuis Bloemhof, waar zij een uitgebreide rondleiding kreeg door onder andere het atelier van Mae Henriquez, de galerie, de bibliotheek/het archief en de tuin. Ze sprak met Nicole Henriquez en Marlies Schoenmakers over plannen voor het bouwen van een workshop-paviljoen en het publiek toegankelijk maken van het terrein van de voormalige plantage. Daarna bezocht zij de kunstenaar Ellen Spijkstra in haar atelier.

Badhuis bij Landhuis Bloemhof

Badhuis bij Landhuis Bloemhof

Chrit, Rob en Robin ontmoeten Margareth Wallé van het Startbureau.

Gitta en Chrit zagen ’s ochtends eerst de Gedeputeerde voor Cultuur Marilyn Alcalá-Wallé. KulturA interesseerde haar zeer omdat het voor diverse organisatie op Curaçao een kans biedt op een betekenisvolle impuls.

Zij voegden zich na het gesprek bij Joost in het Instituto Buena Bista.

ibbvoorkant

David Bade en Tirzo Martha gaven een rondleiding door het pand dat ze nog niet zo heel lang bewonen. Resultaten van de afgelopen blokperiode waren volop te bezichtigen:

ibbinterieur

ibbkunstwerkbinnen

Ronald en Suzanne vertrokken deze dag nog niet naar huis, zij verbleven tot 2 mei op Curaçao en hadden afspraken met schrijvers, dichters en literaire organisaties. Met individuele schrijvers spraken ze over hun gepubliceerde werk, de uitgevers, hun manuscripten en de problemen die ze daarbij tegenkomen op Curaçao. Ook bezochten ze Nifa Ansano van Poetic Colors, het al eerder genoemde collectief van jonge dichters, waarvan de leden regelmatig optreden op verschillende locaties. Zij willen hun organisatie professionaliseren. Er is al een stichting in oprichting met bestuursleden.

Roy Colastica en Suzanne

Roy Colastica en Suzanne

Verder praatten Ronald en Suzanne met het FPI, de Fundashon Planifikation Idioma, het institituut dat zich bezighoudt met de bestudering van het Papiaments, de ontwikkeling van materiaal voor scholen en de publicatie van studies, kinderboeken, en op kleine schaal van literatuur. Zij worden door de overheid gesubsidieerd, maar hebben eigenlijk te weinig middelen en expertise om als uitgever van literair werk te bestaan.

Ook Michael Willems, hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad, werd gesproken. In zijn krant wordt op het ogenblik een roman van Erich Zielinski als feuilleton gepubliceerd. Hij zou graag meer literaire journalistiek en literaire kritiek publiceren. Een genre dat helaas te weinig voorkomt.

Tenslotte lunchten Suzanne en Ronald met de organisatoren van de Literaire Tippelzone, een festival dat zijn derde jaar ingaat. Het vindt plaats in de straten en op de pleinen in Punda, de binnenstad van Willemstad met optredens van schrijvers, dichters, toneelspelers en musici en trekt veel publiek. Ook zij willen professionaliseren. Voor kinderen organiseren ze daarnaast de Literaire Trippelzone.

Festival de Literaire Tippelzone

Festival de Literaire Tippelzone

De belangrijkste vaststelling na alle gesprekken is dat er een grote behoefte is aan coaching van auteurs, redactie van manuscripten en professionele publicatie mogelijkheden. In feite het hele literaire productie proces, een literaire infrastructuur ontbreekt op Curaçao.

Advertenties

Een Reactie op “Dinsdag 28 april t/m 2 mei 2009 – Curaçao

  1. Ik ben op zoek naar mevrouw Helma Maduro-Molhuijsen in verband met artikelen van De Archiefvriend.
    Ik weet niet of ik op het juiste adres ben maar kunt u contact met mij opnemen.
    Arthur Donker tel: 529-9292
    Alvast bedankt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s