Vrijdag 24 april 2009 – Sint Maarten

Gitta en Chrit gingen op bezoek bij Gedeputeerde Maria Buncamper Molanus en Udo Aron, directeur van het bureau voor programma’s en projecten. Prioriteit van deze afdeling ligt bij infrastructurele projecten, maar ook het cultuurbeleid van Sint-Maarten is belegd bij het bureau. Het Philipsburg Culture & Community Centre is het kloppend cultureel hart van Sint-Maarten, maar de wat kleinere podiumgezelschappen kunnen hier moeilijk terecht. Actueel is de oplevende belangstelling voor de geschiedenis van het eiland. Door de aanwezigheid van tientallen bevolkingsgroepen met een verschillende culturele achtergrond ontstaat er momenteel een debat over nationale identiteit.

Joost was op dat moment in het Sint-Maarten Museum in gesprek met directeur Elsje Bosch, die ook al geruime tijd actief is als voorzitter van de Sint-Maarten National Heritage Foundation. Het is in de afgelopen decennia pionieren geweest voor haar organisatie die niet zelden als een actiegroep in touw komt om bedreigde monumenten of historische plaatsen van vernietiging te redden. Het museum bevat een diverse collectie over onderwerpen als flora en fauna van het eiland, slavernij en de scheepvaart in de afgelopen eeuwen. Met veel creativiteit en inzet heeft het museum verschillende publicaties uitgebracht. De laatste tijd wordt veel aan educatie gedaan, in samenwerking met de bibliotheek.

Sint-Maarten Museum

Sint-Maarten Museum

Mayke bezocht verschillende galeries aan Front Street en raakte in gesprek met Ras Mosera, mede verantwoordelijk voor het Axum Cafe. Mayke sprak met Ras Mosera over het kunstklimaat op het eiland en over de wens en behoefte van Sint-Maartense kunstenaars om buiten het eigen eiland te exposeren en te werken.

Ras Mosera

Ras Mosera

Gitta en Chrit waren aan het eind van de ochtend bij Neville York, hoofd van het Departement Cultuur. Samen met UNESCO heeft York een ‘Integrated Cultural Policy Framework of Sint-Maarten’ ontwikkeld. Voorafgaand aan deze publicatie vonden consultaties plaats bij de bevolking en is onderzoek gedaan naar de belangrijkste uitdagingen die er op cultureel gebied in de komende 10 jaar op Sint-Maarten te verwachten zijn.

Joost ontmoette een erfgoed-delegatie van Sint-Eustatius. Grant Gilmore, Gay Soetekauw, Joanne Gilmore en Rick Kusters vertegenwoordigen de Sint-Eustatius Historical Foundation, de Sint-Eustatius Monuments Foundation en het Sint-Eustatius Centre for Archeological Research. De groep vertelde over het unieke historische karakter van Statia dat als een van de weinige Caribische eilanden nog veel originele houten huizen van enkele honderden jaren oud bezit. Door het ontbreken van massatoerisme is het eiland relatief ongerept gebleven. De stichtingen streven naar een verhoging van het toeristisch bezoek, zonder massatoerisme te bedoelen. Er bestaan plannen om gezamenlijk met het museum op Saba een digitaleringsproject op te zetten om de omvangrijke collectie documenten en artefacten beschikbaar te maken voor educatie, onderzoek en publieksactiviteiten.

Grant Gilmore

Grant Gilmore

’s Middags vond in het Philipsburg Culture & Community Centre de centrale informatiebijeenkomst plaats. Voor een verslag daarvan: zie het aparte bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s