Woensdag 22 april 2009 – Aruba

Mayke en Joost gingen op hun beurt ’s ochtends op bezoek bij Vicky Arens-Tjon-a-Tjoe van Cas di Cultura. Vicky vertelde dat ze in de toekomst stevig in wil zetten op de podiumkunsten; voor beeldende kunst zal altijd ruimte zijn maar er wordt in de komende jaren geen specifiek beleid op gemaakt. In de multifunctionele ruimte naast de grote zaal hingen nog verschillende doeken te koop die Renwick Heronimo bij zijn vertrek naar Washington niet uit de Acces Gallery heeft kunnen meenemen.

Vicky Arens - Tjon-A-Tjoe

Vicky Arens - Tjon-A-Tjoe

Gitta bezocht in de ochtend Myriam Jacobs van de permanente Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba. Samen met Chrit had ze vervolgens een afspraak met Ramon Lee, Minister van Arbeid, Cultuur & Sport. De Minister toonde zich verheugd over het Nederlandse initiatief om de culturele betrekkingen binnen het koninkrijk te versterken en toonde zich bereid mee te denken over de implementatie van KulturA. Voorts meldde de Minister dat de voorbereidingen voor de Koninkrijksspelen in volle gang zijn en dat hij ervan overtuigd is dat ze op Aruba een succes zullen worden.

Robin en Rob zagen Jan Veneman en Amy Lasten van CEDE Aruba, een fonds dat zich onder meer in de wijken manifesteert met zowel sociale als culturele projecten. Public Education is een belangrijk uitgangspunt voor dit fonds. Net als UNOCA ontvangen ook zij hun middelen via de FDA. CEDE Aruba werkt al (structureel) samen met bijvoorbeeld het Oranjefonds en SKAN-fonds.

Mayke en Joost ontmoetten vroeg op de middag Maritza Boyce en Alfredo Doornkamp van Arts Factory. In de Skol di Arte in San Nicolaas en in Ateliers’89 in Oranjestad verzorgt Arts Factory cursussen tekenen aan leerlingen van jong en oud. Ook probeert Maritza verf en schildersmaterialen tegen een betaalbare prijs voor kunstenaars op het eiland beschikbaar te maken.

De Access Gallery van Renwick Heronimo bestaat niet meer, tegenwoordig is er het kunstcafé Musa gevestigd. Mayke en Joost hebben Musa bezocht, waarna Mayke voor een rondleiding bij het Archeologisch Museum Aruba later ook Rob en Robin trof.

Gitta en Chrit waren ondertussen op bezoek bij Ruby Eckmeyer van het Instituto di Cultura, vergelijkbaar met een Dienst Cultuur in Nederland. Er werden ideeën uitgewisseld over mogelijke aanvragen in de toekomst. Een idee om een conferentie over programma’s gericht op expertisebevording binnen de Caribische regio kwam ter sprake, bijvoorbeeld door de presentatie van best practices. Misschien dat het Instituto di Cultura daar een rol voor zichzelf ziet weggelegd.

Mayke trof na haar bezoek aan het museum in Musa kunstenaar Ryan Oduber, met wie ze sprak over een ambitieus plan om een culturele omroep voor de Benedenwindse eilanden te starten.

Ryan Oduber

Ryan Oduber

De centrale informatiebijeenkomst in het Archeologisch Museum Aruba was druk bezocht. Voor een overzicht van de aanwezigen en de meest gestelde vragen: zie het speciale bericht.

Na afloop van de bijeenkomst zijn Mayke en Joost meegegaan met Glenda Heyliger naar San Nicolaas om SINFA te bezoeken. San Nicolaas is een belangrijke plaats op Aruba waar veel arbeiders van de raffinaderij uit andere Caribische eilanden wonen. Het heeft, ondanks de vele problemen die niet over het hoofd zijn te zien, veel sfeer en energie op straat. Glenda gaf een rondleiding door het gebouw van SINFA dat een ruime tentoonstellingsruimte beslaat met gastverblijven daarboven. Er stonden nog werken uit het recent afgesloten project ArtiAruba (mede ondersteund door het Fonds BKVB en de Mondriaan Stichting) van Mo Mohammed, Chantal Breukers, Jimmy Rage, Moritz Ebinger en Dick Tuinder. Glenda vertelde over de inventiviteit en creativiteit die soms nodig is om een plek als SINFA voor Aruba en San Nicolaas te behouden, maar ze wil inzetten op het versterken van het internationale profiel om het bestaansrecht van SINFA als organisatie te vergroten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s