Donderdag 23 april 2009 – Sint Maarten en Curaçao

In de vroege ochtend verplaatste het gezelschap zich van Aruba naar Sint-Maarten. Suzanne Meeuwissen van het NLPVF voegde zich hier bij het gezelschap. Sint-Maarten, met de heuvels en de groene bebossing, maakt een heel andere indruk dan de Benedenwindse eilanden. Niet in het minst door de stormachtige aankomst in een tropische regenbui.

Stormachtige aankomst op Sint-Maarten

Stormachtige aankomst op Sint-Maarten

Kerk aan Front Street

Kerk aan Front Street

Voor de Nederlandse literatuurfondsen is Sint-Maarten nieuw vanwege hun focus op Nederlandstalige literatuur. Suzanne besprak daarom ook allereerst het doel van haar bezoek met Sujah Alex Reiph, oprichter van de Conscious Lyrics Foundation en drijvende kracht achter de St. Martin Book Fair.

Shujah Alex Reiph

Shujah Alex Reiph

Uitdrukkelijk doel van de Book Fair is de promotie van de schrijvers/dichters van Sint-Maarten, maar ook Caribische (en Nederlandse) schrijvers zijn vertegenwoordigd.

Gisteren had Suzanne al uitgebreid gesproken met Ans Koolen, adjunct-directeur van de Philipsburg Jubilee Library. Bibliotheek is een understatement, het is tegelijk een opleidingsinstituut (leesbevordering, internettrainingen), opvang voor arme kinderen, huiswerkplek voor scholieren, podium voor gevestigde auteurs en schrijftalent. Bovendien hebben ze, volgens de bezoekers, een uitgebreide collectie en het karretje new arrivals wordt elke week ververst.

Bibliobus van de Jubilee Library

Bibliobus van de Jubilee Library

Educatieve ruimte in de Jubilee Library

Educatieve ruimte in de Jubilee Library

Bestuurslid van de bibliotheek en Program Manager Island Government, Udo Aron, is nauw verbonden met de culturele en literaire scene op het eiland. Tijdens een lunch spreekt Suzanne hem over de Book Fair, the Young Poets Society of St. Martin en The House of Nehesi (uitgeverij), opgericht door de bekendste dichter van Sint Maarten, Lasana M. Sekou.

Lasana Sekou

Lasana Sekou

Sir Ian Valz

Sir Ian Valz

Zowel Ian Valz (regisseur en scenarist) als Umain Dormoy (directeur van het Culture & Community Centre) en Cees van Dolderen (van Motiance Dance) blijken diverse educatieve (onderwijs)taken tot hun core business te rekenen, zo bleek uit de afspraken die Rob en Robin met hen hadden: van drukbezochte cursussen dans, muziek en toneel tot aan het trainen/opleiden van docenten. Anders gebeurt er juist op dat vlak weinig tot niets. De culturele infrastructuur lijkt grotendeels afhankelijk van particulier initiatief en idealisme. Voor het werk van Clara Reyes (dansschool Imbali) en Anastacia Larmonie (singer & teacher) geldt feitelijk hetzelfde.

Clara Reyes

Clara Reyes

Optreden van de Motiance Dance School

Optreden van de Motiance Dance School

Binnen in de dansschool

Binnen in de dansschool

Robin en Rob hebben dus meerdere NGO’s van het eiland uitgebreid gesproken maar er was een concreet idee dat niet op het blog mag ontbreken: de directeur van het cultureel centrum is van zins om een ruime parkeerplaats in te ruilen ten faveure van een nog te ontwikkelen cultureel stadsparkje. Omwonenden zouden er zowel culturele kennis kunnen opdoen als cultureel actief kunnen worden. Blik maakt plaats voor visie, kom er in het Koninkrijk maar eens om.

Chrit en Gitta ontvingen Roy Hooker, Gedeputeerde voor Sint-Eustatius en onder meer belast met de portefeuille cultuur. Hooker vertelde dat de 3000 bewoners van Statia vaak zeer getalenteerd zijn op het gebied van sport en cultuur. Vooral muziek is belangrijk, er zijn bijvoorbeeld enkele goed draaiende koren op het eiland, vaak via de kerk. De Gedeputeerde ging nader in op de wensen van Statia op cultuurgebied, met name een beleidsplan wordt node gemist. De afdeling cultuur is te klein om dit zelfstandig te ontwikkelen, vandaar dat samenwerking wordt gezocht met Saba en Bonaire. Er is daarnaast grote behoefte aan een multifunctioneel cultureel gebouw. Het eiland beschikt al wel over een goed historisch museum. Voor archeologische onderzoekers is er nog wel erg veel werk te doen. Gitta en Chrit beloofden in elk geval dat een delegatie van KulturA in juli Sint-Eustatius zal bezoeken.

Joost ging op bezoek bij de Philipsburg Jubilee Library om met directeur Monique Alberts en adjunct-directeur Ans Koolen van gedachten te wisselen over enkele concrete digitaliseringsplannen.

Binnen in de Jubilee Library

Binnen in de Jubilee Library

Vanwege het vooralsnog ontbreken van een nationaal archief op het eiland vervult de bibliotheek een belangrijke functie op dit vlak: ze bezit een omvangrijke collectie kranten op microfiche en in knipselarchieven die echter door het verstrijken van de tijd en het intensieve gebruik veel te lijden hebben.

Aan het eind van de dag ontmoette Suzanne in café Chippies schrijfster Loekie Morales van de Beyond Writing Foundation. Veel Antilliaanse schoolkinderen kennen haar: Loeki verspreidt haar boeken vooral onder scholen.

Loeki Morales

Loeki Morales

Terwijl het KulturA-gezelschap nog op Sint Maarten verblijft, is Fonds voor de Letteren medewerker Ronald Bos op Curaçao aangekomen. Vrijwel meteen na aankomst bezocht hij ’s avonds een bijenkomst in de Biblioteka Publiko Korsou ter gelegenheid van de Dia Mundial di Buki di Derecho di Outor. Omdat vrijwel alle Antillianen Papiamentu spreken, is dat de voertaal. Op de basisscholen is Papiamentu ook al enige jaren instructietaal.

De bibliotheek op Curaçao

De bibliotheek op Curaçao

Na een openingwoord door Marilyn Alcala-Wallee, Gedeputeerde van Onderwijs Sport en Cultuur op Curaçao, hield Ini Statia van de Stichting Taalplanning (FPI) een inleiding over feedback en literaire kritiek. Volgens haar wordt op Curaçao kritiek op een literair werk te snel opgevat als persoonlijk. Zij pleit voor meer aandacht voor het professioneel beoordelen van literatuur in het Papiaments.

In een forum onder leiding van literair criticus Jose Alvarez van het Spaanstalige blad El Periodica discussieerden verhalenverteller en kinderboekenschrijver Roland Colastica, de jonge dichteres Nishenou Obispo-Cecilia en schrijver Erich Zielinski over literaire kritiek, de reactie van auteurs daarop en de behoefte aan professionele begeleiding van auteurs. Na de pauze waren er veel reacties van het aanwezige publiek, onder wie een aantal schrijvers. Het was een interessante kennismaking met de literaire wereld op Curaçao en hier bleek duidelijk dat er grote behoefte is aan goede begeleiding van jonge schrijvers en aan een uitgever van literair werk, zowel in het Nederlands als in het Papiaments.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s